Etter 12 år i London har ATP Sluttspillet flyttet til Torino i Italia. Når turneringen starter på søndag, vil det være den 52. utgaven av turneringen som siden 2017 har gått under navnet ATP Finals.
Dette er eliten av aktive tennisspillere og en deltakelse her er en formell bekreftelse på at du er en av verdens beste spillere.
Her er verdensener Novak Djokovic, en av tidenes beste tennisspillere. Her er også den nye generasjonens førsterepresentant Daniil Medvedev – som vant turneringen ubeseiret i fjor.
Og her er Casper Ruud fra Snarøya i Oslo. 22 åringen som sammen med sitt team hadde ‘et realistisk mål å bli Topp 20’ i løpet av året.
Ruuds vei til Torino
Dette er de åtte deltakerne i Torino. Til høyre for navnet står antall innspilt ATP-poeng i 2021.
- Novak Djokovic – 9370
- Daniil Medvedev – 7070
- Alexander Zverev – 5955
- Stefanos Tsitsipas – 5695
- Andrey Rublev – 4210
- Matteo Berrettini – 4090
- Hubert Hurkacz – 3315
- Casper Ruud – 3275
Av Ruuds 3275 innspilte poeng for sesongen, stammer de største pottene fra:
- 1250 – 5 x ATP 250 turneringer (Genève, Båstad. Gstaad, Kitzbühel, San Diego).
- 360 – Semifinale Monte Carlo Masters.
- 360 – Semifinale Madrid Masters.
- 180 – Kvartfinale Canada Masters.
- 180 – Kvartfinale Cincinnati Masters.
- 180 – Kvartfinale Paris Masteris.
- 180 – Fjerde runde Australian Open.
ATP Finals: Historie og format
Ideen om et sluttspill for de åtte beste på tampen av sesongen kom i gang i 1970 og ble umiddelbart populært blant spillere, fans, arrangør og samarbeidspartnere.
Nå skulle hele Tennisens aktive Hall of Fame møte hverandre og måle krefter i en spesialturnering for sportens heteste gladiatorer. De åtte deltakerne var allerede ‘vinnere’ for å bli med. Dermed sørget ATP Finals strukturen for at turneringen ble en Mesterliga for De Utvalgte få.
Da første utgave gikk av stabelen i Tokyo i 1970, ble turneringen kalt Masters Grand Prix. I løpet av årenes gang skiftet turneringen navn flere ganger, først til ATP Tour World Championships, så til Tennis Masters Cup. Fra 2017 har navnet vært ATP Finals.
De åtte spillerne i ATP Finals deles inn i to grupper hvor alle møter hverandre innad i gruppa. Det vil si alle skal spille minimum tre kamper. De to beste fra hver gruppe avanserer til semifinaler. Formatet kalles Round Robin. Det vil si at man kan tape kamper, men likevel vinne turneringen.
Finalen spilles søndag 21. november.
Dette er gruppene i Torino
Casper Ruud er i gruppe med verdensener Novak Djokovic, Stefanos Tsitsipas (ATP 4) og Andrey Rublev (ATP 5). Nordmannen er naturlig underdog i alle kamper ettersom han er lavest rangert.
Andrey Rublev har Ruud tapt til alle fire gangene de har møttes, men russeren virket trøtt og sliten i Paris. Ruud har et greit utgangspunkt til å endelig få has på Rublev.
Ruud slo Stefanos Tsitsipas en gang tidligere i år, men det var på grus. Likevel, grekeren har sett sliten ut og er muligens mindre motivert enn Ruud i Torino.
På mandag, nærmere kl 14, møter Ruud verdensener Djokovic i sin første kamp i Torino. Forrige gang de møttes, var i semifinalen av Roma Masters. Da hadde Ruud en settball og spilte tidvis jevnt med serberen. Mye har skjedd siden den gang og det er ikke helt umulig med et lite mirakel i Torino.
Gratis mulighet til å befeste posisjonen i Topp 10
At den norske 22 åringen skulle ende opp med å spille ATP Sluttspillet i 2021 er en gigantisk norsk idrettsprestasjon som har fått altfor lite oppmerksomhet i etablert norsk media.
Skulle nordmannen i tillegg også vinne noen kamper i Torino, vil han i tillegg til overskrifter, også skape større avstand til sin konkurrenter.
Grunnen til det er at ATP Finals legges til som den 20. tellende turneringen i utregningen av ranking, mens alle andre som ikke deltar, ‘bare’ har 19. tellende.
ATP Finals er dermed en gratis mulighet for Topp 10 spillere til å befeste sin posisjon ytterliggere.
Det ville derfor vært svært kjærkomment for 2022-sesongen om Ruud vant en kamp eller to i Torino – ekstrapoeng han ville hatt med seg gjennom hele neste sesong.
Poeng og penger
Oversikt under viser hvor mye poeng og penger som er involvert i hvert ledd av turneringen. Siden ATP Finals er en ‘Vinners Turnering’, blir det ikke delt ut trøste-poeng og penger ved tap i individuelle kamper.
Spillerne får halvannen million kroner for å delta. Forutsetningen for summen er at spilleren klarer å gjennomføre alle tre Round Robin kampene. Dersom en alternativ spiller må overta pga skade eller annet – går det på bekostning av den originale spilleren.
Hver av de tre gruppe-kampene er verdt 1.5 millioner kroner ekstra til vinneren.
En ubeseiret vinner av ATP Finals vil motta 1500 ATP poeng og like over 20 millioner norske kroner i premiepenger. Et ubeseiret doubles-par vil hver få 1500 ATP Doubles poeng og dele 3.7 millioner kroner i prispenger.
Tap i gruppespillet fører til reduksjon i poeng og total utbetaling.
Federers Lekegrind
Ingen har vunnet Sluttmesterskapet flere ganger enn Roger Federer, som har seks titler. Sveitserens siste kom i 2011.
Dersom Novak Djokovic skulle vinne tittelen i år, vil han tangere Roger Federer sin rekord. Forrige gang serberen tok tittelen var i 2016 da han vant den for fjerde år på rad.
Etter serberen i sommer misset sjansen til å oppnå en Career Golden Slam, en Calendar Slam og den absurde milepælen Calendar Golden Slam, etter å ha røket ut i Tokyo og New York, vil en tangering av Federers ‘siste’ rekord være et lite plaster på såret for verdenseneren.
Utenom Djokovic (5) har også årets deltakere Daniil Medvedev (2020), Stefanos Tsitsipas (2019) og Alexander Zverev (2018) tidligere vunnet ATP Finals.
Ruud, Djokovic og Zverev med eget Race i Torino
På toppen av podiet med flest vunne ATP-titler i 2021, står Casper Ruud, verdensener Novak Djokovic og OL-vinner Alexander Zverev med fem titler hver. Dersom en av de tre vinner ATP Finals vil spilleren i tillegg kunne smykke seg med tittelen ‘Flest ATP-titler i 2021’
Andre titler utenom ATP-universet vunnet av årets ATP Finals deltakere:
- Alexander Zverev: OL-gull i singles og lagtittelen Laver Cup.
- Casper Ruud: Laver Cup.
- Daniil Medvedev: ATP Cup og Laver Cup.
- Andrey Rublev: ATP Cup og Laver Cup.
- Matteo Berrettini: Laver Cup.
- Stefanos Tsitsipas: Laver Cup.
Lillebror Finals
ATP opprettet i 2017 turneringen ATP Next-Gen Finals, en lillebror til ATP Finals, som skulle være for de syv beste fra 21 år og under, samt et wildcard fra vertsnasjonen.
Casper Ruud deltok i forrige utgave av turneringen, i 2019 da Jannik Sinner vant som wildcard – og eksploderte inn på den globale tennis-scenen.
En viktig forskjell på Next-Gen Finals er at den deler ikke ut ATP-poeng. I tillegg til nøkterne premiepenger, er det hovedsakelig prestisje involvert.
Årets Next-Gen Finals startet på tirsdag. Dette er deltakere i Milano, rangert fra topp til bunn:
- Carlos Alcaraz
- Sebastian Korda
- Lorenzo Musetti
- Brandon Nakashima
- Juan Manuel Cerúndolo
- Sebastián Báez
- Holger Rune
- Hugo Gaston.
På fredag spilles semifinalene:
Sebastian Korda – Brandon Nakashima
Carlos Alcaraz – Sebastian Baez
WTA Finals
Opprinnelig skulle kvinnenes sluttspill vært spilt i Kina, men pga covid-19 ble det så sent som i september bestemt at turneringen skulle flyttes til Guadalajara i Mexico.
Turneringen startet på onsdag. Verdensener og regjerende mester Ashleigh Barty trakk seg fra årets utgave.
I fjor ble WTA Finals kansellert.
Les mer: Da den australske kvinnen vant WTA Finals i 2019, fulgte verdensrekorden i prispenger med på lasset.
Dette er de åtte kvinnene i Guadalajara:
- Aryna Sabalenka
- Barbora Krejčíková
- Karolina Pliskova
- Maria Sakkari
- Iga Swiatek
- Garbine Muguruza
- Paula Badosa
- Anett Kontaveit