Tilbake i 1874 var Norge fortsatt i union med Sverige, masseutvandringen av nordmenn til Amerika pågikk for fullt og det skulle fortsatt gå 10 år før Venstre under ledelse av Johan Sverdrup innførte parlamentarismen på Stortinget.
Det var for 146 år siden. Spanskesyken som egentlig var fransk – var 44 år unna å bli en pandemi.
Året tidligere i England – i 1873 utviklet den britiske majoren og oppfinneren Walter Wingfeld noe han kalte for ‘Lawn-tennis’ – en videreføring av den selskaps-lignende racket-sporten som overklassen underholdt seg selv med på sine country-club’s i England.
Lawn-tennis innebar for første gang en inndeling av tennisbanen i soner og dens opphav regnes som starten på moderne tennis.
Generalkonsulens datter
Samme år som Wingfeld introduserte Lawn-tennis i England overtok Halvor Schou og hans kone Anna Cecilie Løkenes Gård i Konglungen utenfor Oslo.
Anna Cecilie var datter av den kjente britiske Generalkonsul Sir John Rice Crowe, en britisk diplomat og forretningsmann som fant sin plass i Norge på 1800-tallet. Før John Crowe ble Englands generalkonsul til Norge styrte han Kåfjord Kobberverk i Finnmark.
Avstanden fra kobberverket i Nord-Norge til det britiske selskaps-livet ble mindre etter at John Crowe fikk oppført en selskaps-tennisbane ved direktørboligen ‘The House’ i Finnmark. Her kunne Anna Cecilie Crowe fortsette å dyrke sin lidenskap for selskaps-tennisen hun ble kjent med gjennom opphold i London.
Norges første Lawn-tennis bane
Med sterk forgrening til den britiske sosieteten og en oppvekst med selskaps-tennis i Nord-Norge, kan det virke sannsynlig at Anna Cecilie var pådriveren for å lage en tennisbane da hun og ektemannen Halvor Schou overtok Løkenes Gård i 1873.
Kommunikasjonen med London må ha vært tett og tilstedeværende for ekteparet Schou/Crowe da overtakelsen av Løkenes Gård sammenfalt med Walter Wingfeld sin lansering av Lawn-tennis i WImbledon.
Allerede i 1874 var tennisbanen på Løkenes Gård klar. Visstnok som en tråkket jordbane, men den fulgte Wingfeld sin nye lawn-tennis format med inndelinger av soner og nye spilleregler. Omsider ble underlaget også forandret til gress.
Grusbanen i Konglungen anses å være Norges aller første tennisbane etter Wingfeld moderniserte tennis.
Det skulle gå 30 år til før tennis i Norge ble mer utstrakt og allment tilgjengelig etterhvert som tennisklubbene ble etablert, men det er en annen historie.
Hoffmesteren og hoffdamen
Etter Anna Cecilie sin død i 1914 overtok datteren Marie Magdalene Schou og hennes prominente ektemann – embetsmann og hoffsjef Fredrik Frantz Rustad eierskapet av Løkenes Gård.
Fritz Rustad hadde allerede vært hoffsjef på slottet fra 1904 og tjent under Kong Oscar II, Norges siste svenske konge – og ble værende med videre som hoffsjef når Haakon VII kom fra Danmark og flyttet inn på slottet i 1905.
Rustad sin kone, Marie Magdalene, var hoffdame for Dronning Maud. Sammen jobbet de for kongeparet frem til 1925.
I denne perioden var kongeparet ofte på besøk på Løkenes Gård hvor de spilte tennis på banen til ekteparet Schou/Rustad.
Konglungen Tennisklubb
146 år senere består tennisbanen på Løkenes Gård som i dag eies av Michael Rustad.
Tennisbanen har vært i bruk i vekslende grad gjennom årene. Før banen ble brukt til hundetrening/agility (ca 2005-2014) var det familien til Frits og Ellen Rustad som sørget for vedlikehold av tennisbanen. Etter at familien Oppegaard-Liu flyttet inn i Forpakterboligen høsten 2014 så er det den selverklærte tennisgale Christian Oppegaard (ildsjel i flere år i Oslo Tennisklubb) som, med velvillig tillatelse fra gårdeier Michael Rustad, som har tatt initiativ til å skape nytt liv på banen.
Klubben Konglungen Tennisklubb fikk sitt styre 22. september 2015 og dagens styre består av styreleder Christian Oppegaard, nestleder Jon Rustand og styremedlemmer Lina Liu, Reidar Lie og Benedicte Rustad.
– Ingen snobbeplass
Konger, dronninger, adelsmenn og tung historie kan virke fremmedgjørende for unge og voksne som ønsker å spille tennis, men Oppegaard avviser at Konglungen Tennisklubb er en snobbplass.
– Det er en vanlig tennisklubb. Vi har lave medlems-priser (595,- i året for voksen) fordi det er ikke så mange fasiliteter her. Det er verken dusj eller toalett og vi har bare den ene banen. Man kan også leie banen en time for 140 kroner uten å være medlem. Barn under 13 år spiller gratis.
Under korona-krisen har Konglungen opplevd medlemsvekst og har nå rundt 120 medlemmer. Oppegaard gir bookingsystemet MATCHi en del av æren.
– Det har gitt oss veldig mye mer business. Når spillere i området sjekker tilgjengeligheten av baner på nett ser de at Konglungen er både åpen og billigere enn andre steder. Vi har mer enn doblet antall medlemmer det siste året.
– Vi har hatt ulike aktiviteter for medlemmene, bl.a kveldskurs hvor vi inviterer gjester etterfulgt av single og double-kamper.
Vil tiltrekke seg yngre talenter
Oppegaard forteller videre at de har et godt samarbeid med Holmen Tennisklubb og Oslo Tennisklubb hvor han har vært et aktiv medlem i mange år.
– Vi prøver å få de unge flinke tennisspillerne til å komme til Konglungen og spille her. I den forbindelse har vi satt opp dager hvor ungdommen kommer hit og bader og lager pizza selv i en utendørs ovn på gården.
– Målet med klubben er å være et sted for lokalbefolkningen, i tillegg til at det skal være et spesielt sted for norske juniorspillere som kan ha en litt annerledes opplevelse.
– Det er et lite paradis her ute.
Se bilder fra barnas dag på Konglungen Tennisklubb:
Andre kongelige tennis-minner:
Kong Gustav V regjerte Sverige fra 1907-1950 og var en ivrig tennis-spiller som representerte Sverige internasjonalt, da under pseudonymet Mr.G. Svenskekongen pleide et godt vennskapsforhold til familien Rustad og var ofte på besøk på Løkenes Gård. I 1980 ble Mr. G innsatt i International Tennis Hall of Fame. Foto: Konglungen Tennisklubb.
Kong Olav var medlem av Kristiania Lawn-Tennisklub (i dag Oslo Tennisklubb) der han var en ivrig spiller selv om han i følge eget utsagn aldri spilte turnering (“Tennis gjennom 80 år” av Dick Bjurstedt) og det er nok sannsynlig at han har spilt på banen på Løkenes gård. Foto: Digitalt Museum/Konglungen TK.
Svigerdatter Bergliot Rustad (stående sammen med sin mann Carl til venstre) ble særdeles god i tennis og vant flere mesterskap i 1930-årene, inkludert NM. I midten av bildet en ung kronprins Olav. Bilde tatt på Løkenes Gård 1909. Foto: Digitalt Museum.