Alexander Kjær samarbeider tett med Antidoping Norge. Foto: Odd-Sølve I. Grannes, Tennis-Norge.
Generalsekretær i Norges Tennisforbund (NTF), Alexander Kjær, mener at Maria Sharapovas dopingstraff er riktig. Han synes det ville vært feil å la juksemakere slippe billig unna.
Maria Sharapova ble tirsdag utestengt fra tennis i to år av Det internasjonale tennisforbundet (ITF) etter å ha testet positivt for meldonium under Australian Open i januar. Sjefen for norsk tennis er helt enig i avgjørelsen.
-Det er vel i henhold til de reglene og prosedyr som er der. Generelt så er jeg i mot allle som jukser. Idrett skal være sunn i god konkurranseånd, og da må visse spilleregler følges, sier Kjær til Tennis-Norge.
Heldige
Sharapova hadde brukt meldonium siden 2006. 1. januar i år ble stoffet forbudt, men russeren hadde ignorert å lese listen over stoffer som ble ulovlige da hun fikk den tilsendt. Dermed fortsatte hun å bruke hjertemedisinen i 2016, noe tennisstjernen har håpet skulle gi mindre straff.
-Da kan man begynne å spekulere i om hvorfor ikke de rundt henne har tenkt på dette. Tennisforbundet har nok tenkt at signaleffekten ved å utestenge henne viser at man ikke tuller i med reglene, sier Kjær.
Den tidligere syklisten mener tennissporten er heldige som ikke har opplevd mye doping. Han har selv drevet med en idrett, sykling, som har vært preget av mye doping oppover årene.
-Jeg tror og håper at tennis ikke er en verstingidrett. Jeg tror utholdensidrettene er mer utsatt. Det er vi glade for, men vi skal likevel være på tå hev og lære de unge de riktige verdiene, sier Kjær.
Tett samarbeid
Norges Tennisforbund et bra samarbeid med Norges antidopingbyrå. De har jevnlig møter med hverandre, og forbundsstyret i NTF fattet nylig et viktig vedtak om antidoping.
-Vi styrevedtok 24. mai, selvfølgelig, at vi skal være et såkalt rent særforbund. Vi kommer til å jobbe tett med Antidoping Norge, og jobber med dem for å sikre at ting gjøres riktig, sier Kjær.
Likevel er det ikke alt for mye dopingtesting i norsk tennis. Det er nettopp fordi det er få tennisspillere som vanligvis doper seg. Det betyr ikke at dopingjegerne overser ikke sporten i Norge.
-De kommer uanmeldt inn i mellom. De var der i NM i Frognerparken. De sier at tennis ikke er en versting, så de kommer ikke så ofte ut fra en sannsynlighetskalkyle, men de er til stede på større arrangementer, avslutter Kjær.